In de media

Afstudeerdocumentaire “Ik spreek jou over 10 jaar nog wel``

Met veel plezier heb ik meegewerkt aan het afstudeerproject van Kelsey Kriens. Op zoek naar een onderwerp vond ze dit ineens dicht bij huis, namelijk in haar groeiende gevoel dat ze waarschijnlijk geen kinderen wil. Maar wat voor leven heb je dan? Met drie vraag benaderde ze mij en nog twee vrouwen. Het was leuk elkaar op de première te ontmoeten. Allemaal hebben we Kelsey aangespoord om 2Doc te benaderen met deze film die het bekijken waard is.

Bekijk de documentaire hier

Ontroerende documentaire over Beatrix ’The Queen Who Gave Up The Crown’

Naar aanleiding van Het Oudste Dochter Effect werd mijn co-auteur Wies Enthoven gevraagd mee te werken aan een documentaire voor de Engelse televisie over kroonprinses, koningin en nu weer prinses Beatrix – net als de Engelse koningin atuurlijk bij uitstek een oudste dochter. Omdat ik veel koningsgezinder ben dan zij, speelde ze mij de bal toe. Stond ik daar op de Dam met een cameraman en een researcher te praten over hoe ik de kroning van Beatrix in 1980 had beleefd. We gingen naar de plek van de krakersrellen op die dag en naar mijn huis voor een interview met de regisseur op zoom. Voor Engelsen is onze traditie van overdracht van het koningschap bij leven en welzijn onvoorstelbaar, maar wat mij bij het zien van deze documentaire vooral raakte, is hoe zij steeds de kracht vindt om door te gaan. Ik heb grote bewondering voor deze oudste dochter, kroonprinses, koningin en weer prinses Beatrix.

Prinses Beatrix, 2020

Boeklezing ‘Weduwen, hoe werkt dat’ bij de Volksuniversiteit Amsterdam

‘Je weduwenboek gaat wat mij betreft vooral over de liefde,’ zei Anna Molnar die op de dag van ons gesprek voor de Volksuniversiteit Amsterdam niet goed bij stem was.’Ik zie in je boek natuurlijk de liefde voor de ander die gaat overlijden of net is overleden. Maar in de verhalen van de vrouwen die weduwe werden vind ik ook de liefde voor zichzelf en de liefde voor het leven die de kracht geeft om verder te gaan.’ Wat heeft ze dat mooi gezegd. Anna en ik ontmoetten elkaar op een avond van de School of Life over het niet hebben van kinderen waar ik een van de sprekers was – ook zo’n onderwerp waar veel mensen niet makkelijk over beginnen maar dat zo’n mooi gesprek kan opleveren.

Bekijk de lezing hier

Derde gast in de Impact Investment Podcast

Geld heeft sturende kracht en dus is de vraag welke ontwikkelingen je met je aankopen, je spaargeld en je investeringen kracht bij wilt zetten. Impact investeren is bewust de keus maken om bij te dragen aan een voor iedereen op alle vlakken gezondere wereld. Ik deed mijn eerste impact investering in 1996, al hadden we toen die term nog niet. Met Pymwymic, waar ik nu voorzitter van ben, waren we pioniers in het op één lijn zetten van positieve resultaten voor mens, natuur en de portemonnee. Een kwart eeuw later zijn we dat met onze impact metingen en methodiek van investeren nog – voor onze grondige aanpak winnen we prijs na prijs. Gelukkig is het veld van impact inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige vorm van investeren voor mensen die met hun geld actief willen bijdragen aan een gezonde toekomst. Als derde gast in de Impact Investment Podcast werd ik gevraagd naar mijn keuzes en ervaringen op het terrein van ondernemen, besturen en investeren. 

Luister de podcast hier

Spotify

De Dikke Blauwe: ‘Elke zandkorrel telt’

De Dikke Blauwe is een onafhankelijk mediaplatform voor nieuws en opinie over filantropie in Nederland. Hier de weergave van mijn gesprek met Rense Bos die me het hemd van het lijf vroeg over mijn levensloop, hoe ik de wereld zie en hoe ik mijn geld inzet.

Lees het artikel hier

Podcast ``Bakfiets of Backpack?``

Met een trots en ook een beetje weemoedig gevoel presenteren Renske en Hester de laatste aflevering van hun podcastserie ‘Bakfiets of backpack’. Ze lazen Gelukkig zonder Kinderen en vroegen mij als 66-jarige terug te kijken op mijn leven zonder kinderen en vooral ook hoe het nu is. In hun woorden: ‘In een ontzettend boeiende aflevering, praat Lisette met ons over ‘de film van je leven’, eerlijk naar jezelf zijn, egoïsme, en het ouder worden zonder kinderen. Een mooiere afsluiter van onze podcastserie hadden we niet kunnen wensen.’

Beluister de aflevering hier

Artikelen op Holistik.nl

Van allerlei kanten werd ik erop gewezen dat ‘Gelukkig zonder Kinderen’ in de top 5 boeken staat van Evelyn van Hasselt, een van de twee oprichters van Holistik.nl Eerder had ik voor artikelen naar aanleiding van mijn andere boeken al contact gehad met Karlijn Visser. De twee oprichters zien hun online magazine als een kampvuur waar je altijd welkom bent. Want als één ding hun duidelijk is geworden, is het dat je gelukkig voelen begint bij verbinding. Verbinding met jezelf, de mensen om je heen, de natuur en – voor diegenen die ervoor open staan – zelfs met de kosmos. Natuurlijk publiceerden ze ook een stuk over de inzichten die houvast geven na het verlies van je levenspartner.

Bekijk de artikelen hier

Serie ‘Je hoeft niet alles te geloven wat je denkt’

Op Stressedout.nl verscheen in de rubriek ‘Ondermijnende gedachten’ een serie over de 5 kindconclusies. In wekelijkse afleveringen werden ze eerst geïntroduceerd en daarna stuk voor stuk besproken. Steeds werd de link gelegd met de gaven waar we allemaal mee op aarde komen – en hoe inzicht in je kindconclusies kan helpen om onze talenten naar buiten te brengen.

Bekijk de afleveringen

Koreaanse editie van Het Oudste Dochter Effect

“Ik weet dat dit boek veel Koreaanse eerste dochters een boel troost heeft geboden, mijzelf incluis,” schreef een Koreaanse lezeres ons na het verschijnen van het boek in haar taal. Het had haar verbaasd hoeveel zij had herkend in de voorbeelden in het boek die toch uit een individualistische cultuur komen. Dit doet vermoeden dat het effect van onze plek in het gezin nog universeler is dan wij bij het schrijven al dachten.

Om een idee te geven van de schoonheid van deze taal: 첫째 딸로 태어나고 자란 이들에게는 뭔가 특별한 점이 있습니다. 그 특별함은 주로 책임감, 리더십, 세심함 등으로 드러나곤 하죠. 어린 시절엔 동생을 잘 보고 나이가 들어서는 부모를 살뜰하게 보살피는 큰딸들, 학교나 직장에서 좋은 평가를 받는 장녀들은 우리 주위에서도 쉽게 볼 수 있습니다.

물론 첫째 딸에게도 많은 고충이 있습니다. 지나친 의무감과 책임감, 완벽주의적 성향 등이 첫째 딸을 괴롭히기도 합니다. 그래서 이 책은 이러한 고충들로부터 자유로워지고 싶은 맏딸들에게 날카로운 자기 분석의 길잡이가 되어줍니다. 특별한 공감과 치유의 기회를 함께 선사하면서요. 첫째 딸로 태어나고 싶지는 않았지만 묵묵히 맏이 역할을 해온 이들, 비록 선택하지는 않았지만 첫째 딸로 태어나길 잘했다고 느끼며 살아가는 믿음직한 장녀들 모두에게 두 저자들은 유쾌하고 속 깊은 멘토가 되어줄 것입니다.

[출처] 첫째 딸로 태어나고 싶지는 않았지만》 출간 소식!|작성자 갈매니저

Interview met Passie pensioneert nooit

Lees hier het interview met Passie Pensioneert Nooit. Dit initiatief wil laten zien hoe creatieve ondernemers en professionals in de tweede helft van hun leven werk maken van waar zij van houden en waar ze nooit van willen pensioneren.

Lees het hier!

© 2017 Lisette Schuitemaker. All Rights Reserved.

EnglishGermanItaly