Nieuws

4e Eldest Daughter Retreat van 26-29 maart in Findhorn, Schotland

We kunnen weer! En dus plannen we de 4e retreat voor eerstgeboren vrouwen. Oudste dochters die op de eerdere drie retreats kwamen, vertellen hoe het samenzijn met anderen met dezelfde plek in het gezin hun ogen heeft geopend. Hoe ze zich vrijer voelen, hoe ze jaren lange dynamiek beter begrijpen. Kom dit jaar en doe mee in een 3-daagse van ontdekking en herkenning, loslaten en bevrijding. De leiding is in de vertrouwde handen van Gill Emslie, PhD (oudste van 4). Natuurlijk is er naast de sessies met de hele groep ook tijd voor jezelf, intieme gesprekken en wandelingen in de buurt. Ook plannen we een wellness avond met producten die ons worden aangeboden door Weleda.

 

Meer informatie en het registratieformulier vind je hier

Podcast ``Bakfiets of Backpack?``

Met een trots en ook een beetje weemoedig gevoel presenteren Renske en Hester de laatste aflevering van hun podcastserie ‘Bakfiets of backpack’. Ze lazen Gelukkig zonder Kinderen en vroegen mij als 66-jarige terug te kijken op mijn leven zonder kinderen en vooral ook hoe het nu is. In hun woorden: ‘In een ontzettend boeiende aflevering, praat Lisette met ons over ‘de film van je leven’, eerlijk naar jezelf zijn, egoïsme, en het ouder worden zonder kinderen. Een mooiere afsluiter van onze podcastserie hadden we niet kunnen wensen.’

Beluister de aflevering hier

Aangrijpende lancering ‘Weduwen, hoe werkt dat’ op Scheltema tv

Vier weduwen interviewde ik bij de presentatie van het boek bij boekhandel Scheltema in Amsterdam. Helaas is mijn eigen introductie niet goed versterkt maar vanaf 8.33 zijn we wel goed te volgen. Dan spreekt Eugénie mooi over wat hielp toen niets hielp. Philippine leest voor hoe ze haar jonge zoontje vertelde over het ski-ongeluk van zijn vader. Claire vertelt over de bron van herinneringen waar zij en haar kinderen uit putten. Als laatste is er Evelyne die niet gelooft dat er na de dood nog iets is maar toch haar man een brief schreef over de verbouwing van de keuken. We krijgen allemaal hartverwarmende reacties van mensen die niet dachten dat ze het hele uur uit zouden kijken.

Bekijk de aflevering hier

‘Weduwen, hoe werkt dat?’ in de media

Bladen, blogs en radio besteedden aandacht aan het verschijnen van het boek met de veerkrachtige verhalen van de vijftien vrouwen die ik sprak over het verlies van hun levenspartner.

Luister naar het interview met June Hoogcarspel op NH Radio

Bekijk het item op nouveau.nl

"Weduwen, hoe werkt dat?" In de Margriet

Artikelen op Holistik.nl

Van allerlei kanten werd ik erop gewezen dat ‘Gelukkig zonder Kinderen’ in de top 5 boeken staat van Evelyn van Hasselt, een van de twee oprichters van Holistik.nl Eerder had ik voor artikelen naar aanleiding van mijn andere boeken al contact gehad met Karlijn Visser. De twee oprichters zien hun online magazine als een kampvuur waar je altijd welkom bent. Want als één ding hun duidelijk is geworden, is het dat je gelukkig voelen begint bij verbinding. Verbinding met jezelf, de mensen om je heen, de natuur en – voor diegenen die ervoor open staan – zelfs met de kosmos. Natuurlijk publiceerden ze ook een stuk over de inzichten die houvast geven na het verlies van je levenspartner.

Bekijk de artikelen hier

Serie ‘Je hoeft niet alles te geloven wat je denkt’

Op Stressedout.nl verscheen in de rubriek ‘Ondermijnende gedachten’ een serie over de 5 kindconclusies. In wekelijkse afleveringen werden ze eerst geïntroduceerd en daarna stuk voor stuk besproken. Steeds werd de link gelegd met de gaven waar we allemaal mee op aarde komen – en hoe inzicht in je kindconclusies kan helpen om onze talenten naar buiten te brengen.

Bekijk de afleveringen

Duitse uitgave van De 5 kindconclusies

In april 2019 verscheen De 5 Kindconclusies in het Duits als 5 Schritte zum Frieden mit dem Inneren Kind Negative Glaubenssätze erkennen und loslassen oftewel 5 Stappen naar vrede met het innerlijke kind – negatieve overtuigingen erkennen en loslaten

Het boek wordt uitgegeven door Irisiana Verlag

Podcast Childless Living

Van alle gesprekken die ik met Amerikaanse podcasters heb gevoerd over mijn recente boek over het leven zonder kinderen is dit tot nog toe mijn favoriet. Interviewer April Hannah stelde mooie vragen die verder gingen dan ‘waarom heb je dit boek geschreven’ maar dat hoor je vanzelf als je even luistert.

Beluister de aflevering hier

Koreaanse editie van Het Oudste Dochter Effect

“Ik weet dat dit boek veel Koreaanse eerste dochters een boel troost heeft geboden, mijzelf incluis,” schreef een Koreaanse lezeres ons na het verschijnen van het boek in haar taal. Het had haar verbaasd hoeveel zij had herkend in de voorbeelden in het boek die toch uit een individualistische cultuur komen. Dit doet vermoeden dat het effect van onze plek in het gezin nog universeler is dan wij bij het schrijven al dachten.

Om een idee te geven van de schoonheid van deze taal: 첫째 딸로 태어나고 자란 이들에게는 뭔가 특별한 점이 있습니다. 그 특별함은 주로 책임감, 리더십, 세심함 등으로 드러나곤 하죠. 어린 시절엔 동생을 잘 보고 나이가 들어서는 부모를 살뜰하게 보살피는 큰딸들, 학교나 직장에서 좋은 평가를 받는 장녀들은 우리 주위에서도 쉽게 볼 수 있습니다.

물론 첫째 딸에게도 많은 고충이 있습니다. 지나친 의무감과 책임감, 완벽주의적 성향 등이 첫째 딸을 괴롭히기도 합니다. 그래서 이 책은 이러한 고충들로부터 자유로워지고 싶은 맏딸들에게 날카로운 자기 분석의 길잡이가 되어줍니다. 특별한 공감과 치유의 기회를 함께 선사하면서요. 첫째 딸로 태어나고 싶지는 않았지만 묵묵히 맏이 역할을 해온 이들, 비록 선택하지는 않았지만 첫째 딸로 태어나길 잘했다고 느끼며 살아가는 믿음직한 장녀들 모두에게 두 저자들은 유쾌하고 속 깊은 멘토가 되어줄 것입니다.

[출처] 첫째 딸로 태어나고 싶지는 않았지만》 출간 소식!|작성자 갈매니저

Italiaanse versie van De 5 kindconclusies

In januari 2019 verscheen De 5 Kindconclusies in het Italiaans als L’ho creduto sin da bambino Le cinque convinzioni limitanti che ci portiamo dietro dall’infanzia oftewel Ik geloofde het als kind – de 5 beperkende overtuigingen die we sinds onze kindertijd bij ons dragen

Het boek wordt uitgegeven door Editizioni Amrita

Nieuwe uitgever: Unieboek I Het Spectrum

Sinds september 2018 zit ik bij een nieuwe uitgever: Unieboek I Het Spectrum, een van de grootste in het Nederlandse taalgebied. Deze uitgeverij is vooral bekend van succesvolle uitgaven op het gebied van non-fictie: lifestyle, gezondheid, ouderschap, populaire psychologie, persoonlijke ontwikkeling, memoires etc dus precies het gebied waar ik in schrijf.

Acquirerend redacteur Nienke van Zwam was meteen geïnteresseerd in het nieuwe boek waar ik mee bezig was en dat ik eerst in het Engels heb geschreven. Van de Amerikaanse uitgever heeft ze de rechten van ‘Childless Living’ gekocht wat voor de boekenweek eind maart 2019 in het Nederlands verschijnt als ‘Gelukkig zonder kinderen’.

De uitgeverij had ook belangstelling voor een heruitgave van ‘Het Oudste Dochter Effect’ dat we op 8 maart 2019 in een door Wies Enthoven en mij herziene versie opnieuw samen lanceren.

Ook het voorstel voor mijn volgende boek hebben ze geaccepteerd dus ik weet wat me in 2019 te doen staat – daarover later meer.

V.l.n.r. Wies Enthoven, Nienke van Zwam van Uniekboek I Het Spectrum op de dag van tekenen van het contract.

Lisette Schuitemaker bij Hello Radio

In januari 2018 werd ik door Hello Radio uitgenodigd om te praten over de Findhorn Foundation waar ik bestuursvoorzitter ben, over Het Oudste Dochter Effect en De 5 Kindconclusies. Een heel uur ging in een mum van tijd voorbij. Zodra je op de button ‘Beluister 1e uur’ drukt, verschijnt er een smalle zwarte banner onderaan de pagina. In deze player kun je ook slepen of klikken als je mededelingen aan het begin of de muziek wilt overslaan. Je kunt de uitzending ook downloaden.

Beluister de aflevering hier

TEDx Talk

Using world leaders as examples, in this engaging and funny TEDx Talk Lisette Schuitemaker shares powerful insights into how our place in the birth order forms and shapes us – and how we can avoid the birth order blind spot. Her talk ends with 3 tips on how to navigate family gatherings and have a great time with our siblings.

Emotions matter podcast

Entrepreneurs, Scientists and Experts share their thoughts on emotions, life, work, society and well-being on Emotions Matter Podcast. In this episode Lisette Schuitemaker talks about How your role in the Family affects your personal an professional life. Read the whole item here.

Interview met The Telegraph

Am I more successful because I’m the eldest child?

Dr Ana Nuevo-Chiquero, from the University of Edinburgh team that led the study, said: “As the household gets bigger, [parents’] time has to be split with younger children, so they miss out on the advantage of being an only child for a time. “It doesn’t mean firstborns get more love – that stays the same.

Radio interview - Breakfast with Erica

Na een loopbaan bij de radio werd Erica Longdon healer. Ze werkt met klank en met engelen. Dat alles combineert ze in haar radioshows op 12Listen, met nog altijd die prachtige stem en die boeiende vragen. Ik zat onlangs aan haar virtuele ontbijttafel bij ‘Breakfast with Erica’.

Luister mijn virtuele Breakfast with Erica in dit radio-interview vanaf minuut 21!


Interview met Passie pensioneert nooit

Lees hier het interview met Passie Pensioneert Nooit. Dit initiatief wil laten zien hoe creatieve ondernemers en professionals in de tweede helft van hun leven werk maken van waar zij van houden en waar ze nooit van willen pensioneren.

Lees het hier!

© 2017 Lisette Schuitemaker. All Rights Reserved.

EnglishGermanItaly