Gelukkig zonder kinderen!

Vind je het niet egoïstisch van jezelf?

De vragen die jonge mensen zonder kinderen krijgen, zijn hetzelfde als dertig jaar geleden. De eerste vraag gaat altijd over ons vermeende egoïsme. Maar liefde kan zich op zoveel meer manieren uiten dan alleen via kinderen van onszelf. Sommigen van ons hebben gewoon geen belangstelling voor kids, anderen denken aan duurzaamheid en bij weer anderen lukte het niet.

‘Kinderloos is nooit gedachteloos. Dat maakt Lisette Schuitemaker met veel gevoel duidelijk.’ – Charles den Tex, drievoudig winnaar van de Gouden Strop     Bestel hier

Denk je niet dat je daar later spijt van krijgt?

Als de vraag over spijt met belangstelling wordt gesteld, kan zich een mooi gesprek ontspinnen. Over hoe we over onze toekomst denken, over wat je kunt weten over waar je later spijt van krijgt, over ouders die zich niet hadden gerealiseerd hoe zwaar de rol hun zou vallen, over of wie er eigenlijk geschikt is voor het ouderschap en wat wij voelen dat we te doen hebben in dit leven.

Ben je niet bang dat je dan later eenzaam bent?

Misschien zijn we daar wel bang voor, maar of dat nou een goede reden is om aan kinderen te beginnen? De oude mensen zonder kinderen die ik sprak, kijken terug op een waardevol leven. Ze hebben mensen om zich heen, ze zijn nog zo actief als ze maar kunnen. Eerst en vooral zijn ze trouw geweest aan wie ze waren. Dat blijkt een heel groot goed te zijn.

 • “Als ik kon kiezen … dan zou ik het weer aan de natuur overlaten. Net als ik in dit leven heb gedaan.”
   

  Vrouw, 62, CEO culturele organisatie
 • “Ik houd van gezelligheid en vraag me af of kinderen meer gezelligheid brengen of juist in de weg staan.”

  Man, 35, pianoleraar, componist, therapeut
 • “Ik heb meer spijt dan ooit dat ik geen kinderen en nu geen kleinkinderen heb. Ik zie de oude dag met angst en beven tegemoet.”

  Vrouw, 60, journalist
 • “Ik kan mijn moederlijke kant kwijt aan mijn stiefdochter. En ik ben ook weer blij als ze naar huis is … Pffff, best vermoeiend, kinderen.”

  Vrouw, 41, trainer, coach, schrijver
 • “Ik twijfel over wel of geen kinderen. Mijn partner is er echter van overtuigd dat zij er geen wil.”

  Man, 33, ambtenaar
 • “Ik wil wel graag kinderen, alleen niet per sé nu. Ik zie namelijk om mij heen dat een kind een relatie enorm kan veranderen.”

  Vrouw, 32, PR en communicatie consultant

© 2017 Lisette Schuitemaker. All Rights Reserved.

EnglishGermanItaly